Els Diàlegs Migrants són una experiència de participació sobre noves narratives on s'explora l'impacte de la polarització a la vida de les persones migrants i com la cultura cooperativa i l'Economia Social i Solidària poden ser eines transformadores per a la cohesió social.

Mitjançant tres trobades, es va identificar el tipus d'impacte que tenen els processos de polarització i desinformació a les comunitats migrants des d'una perspectiva personal, emocional, econòmica, social i política. Per fer-ho tres col·lectius de Barcelona, Fúria Mexicana, Puerta de Africa i Singa Barcelona, van estar treballant en l'efecte que tenen els nous discursos a l'hora de sensibilitzar sobre les problemàtiques migrants des del punt de vista de les comunitats afectades.

Durant tres tallers, i juntament amb quatre creadores de contingut coordinades per La Fera, Luna Andrade, Patricia Vizcaíno, Pedro García Mejía i Shalana Rodríguez, es van explorar noves formes narratives per parlar dels conflictes migratoris, l'economia migrant, el paper d'Europa o els avantatges del cooperativisme social i solidari.

A la primera de les sessions ens va acompanyar Por Causa, una fundació que treballa per frenar els discursos d'odi i permetre que les migracions contribueixin a la generació de prosperitat. La seva directora, Lucía Maravillas, va impartir un taller formatiu destinat a aprendre com generar noves narratives i arribar als nous públics que formin part d'una audiència indecisa i ambivalent. Els objectius de la sessió es van centrar, fonamentalment en identificar l'escenari i les temàtiques sobre les quals es vol i es pot generar una narrativa basada en l'amor i no en la confrontació i l'odi.


Portada de la presentación de PorCausa

A la segona sessió es van establir les bases d'un diàleg escenificat que pretenia mostrar que és possible fer servir formats innovadors per expressar les problemàtiques que afecten a les persones migrants. D'aquesta manera es van dissenyar diverses formes d'escenificació, basades en quatre temes principals: com visibilitzar el racisme sense caure en la victimització, com desarticular l'imaginari sobre els treballs migrants, com deixar de culpabilitzar dels problemes socials a la societat migrada i, finalment, com explicar la contribució de l'economia migrant a l'economia cooperativa, social i solidària.

A partir d'aquests quatre eixos es van idear quatre formats d'escenificació, que van ser la teatralització, el monòleg, la performance i el reportatge, formes d'expressió que trenquen amb les habituals notícies que llegim als diaris i que ens ajuden a empatitzar des del respecte i la comprensió mútua.


Moment de les conclusions de la segona sessió sobre noves narratives

A la tercera sessió es van portar a terme els formats plantejats en la darrera sessió, a més de visionar les peces disparadores de diàleg que van desenvolupar les creadores convidades. El resultat és un compendi en construcció de formes narratives alternatives, que busquen obrir espais de comprensió mútua amb les persones migrants, per trencar la imatge i els prejudicis que tan habitualment es fan servir per explicar aquesta realitat.


“Som Migras”, de Luna Andrade, una de les creadores en el projecte

Aquests Diàlegs Migrants són un primer pas en l'elaboració d'una Constitució Migrant que pretén donar veu i entendre quin és el model de societat d'un col·lectiu totalment heterogeni travessat per les contradiccions d'un món complex, que cal navegar si volem construir una societat més justa i igualitària.

Una experiència realitzada gràcies al treball cooperatiu entre Platoniq, Bitlab, La Fera i Quesoni i el finançament dels Projectes Singulars de la Generalitat de Catalunya.