Header image
Watch video
Finished 17 / 10 / 2018
Funded!
Received
€ 5.433
Minimum
€ 4.000
Optimum
€ 7.000
167 Co-financiers

Contributing € 5

Agraïment

El teu nom apareixerà al nostre web en un espai dedicat als mecenes.

> 02 Co-financiers

Contributing € 12

Agraïment + Ruta sobre les cooperatives històriques del Poblenou

El teu nom apareixerà al nostre web en un espai dedicat als mecenes. Ruta sobre les cooperatives històriques del Poblenou a càrrec de La Ciutat Invisible.

> 07 Co-financiers

Contributing € 12

Agraïment + Ruta històrica per Poblenou

El teu nom apareixerà al nostre web en un espai dedicat als mecenes. Ruta històrica per Poblenou durant el 2019 a càrrec de la Taula Eix Pere IV.

> 07 Co-financiers

Contributing € 15

Agraïment + Una entrada per l'obra de teatre El Verdugo

El teu nom apareixerà al nostre web en un espai dedicat als mecenes. Una entrada per veure l'obra de teatre El Verdugo al Centre Moral i Cultural del Poblenou. Caldrà fer reserva prèvia i estarà subjecte a la disponibilitat.

> 01 Co-financiers

Contributing € 15

Agraïment + fotografia històrica del Poblenou

El teu nom apareixerà al nostre web en un espai dedicat als mecenes. Fotografia històrica del Poblenou de 30x40cm.

> 05 Co-financiers

Contributing € 15

Agraïment + Sopar inauguració La Flor de Maig

El teu nom apareixerà al nostre web en un espai dedicat als mecenes. Invitació al sopar d'inauguració de La Flor de Maig que tindrà lloc el 20 d'octubre del 2018 al mateix espai.

> 14 Co-financiers

Contributing € 15

Agraïment + Curs de cuina vegetariana i ecològica

El teu nom apareixerà al nostre web en un espai dedicat als mecenes. Curs de cuina vegetariana i ecològica a càrrec de la Isabel Celma, membre de la Cooperativa de Consum Cydonia.

> 15 Co-financiers

Contributing € 20

Agraïment + Totebag disseny La Flor de Maig

El teu nom apareixerà al nostre web en un espai dedicat als mecenes. Totebag amb un nou disseny de La Flor de Maig creat per a aquesta nova etapa.

> 13 Co-financiers

Contributing € 20

Agraïment + Samarreta disseny La Flor de Maig

El teu nom apareixerà al nostre web en un espai dedicat als mecenes. Samarreta amb un nou disseny de La Flor de Maig creat per a aquesta nova etapa.

> 36 Co-financiers

Contributing € 20

Agraïment + Cistella productes ecològics

El teu nom apareixerà al nostre web en un espai dedicat als mecenes. Cistella de productes ecològics de la Coopertiva de Consum La Unió.

> 06 Co-financiers

Contributing € 25

Agraïment + Entrada d'un concert del festival Say it Loud

El teu nom apareixerà al nostre web en un espai dedicat als mecenes. Entrada pel concert de Coely + Blitz the Ambassador el 31 d'octubre del 2018 a la Fabra i Coats dins del festival de música i cultura negra "Say it Loud".

> 01 Co-financiers

Contributing € 25

Agraïment + Lot de vins

El teu nom apareixerà al nostre web en un espai dedicat als mecenes. Lot de vins per valor de 25€ del celler El Vinyet de Poblenou.

> 04 Co-financiers

Contributing € 25

Agraïment + Totebag disseny La Flor de Maig (enviament nacional)

El teu nom apareixerà al nostre web en un espai dedicat als mecenes. Totebag amb un nou disseny de La Flor de Maig creat per a aquesta nova etapa, te l'enviarem per correu a territori nacional.

> 01 Co-financiers

Contributing € 25

Agraïment + Samarreta disseny La Flor de Maig (enviament nacional)

El teu nom apareixerà al nostre web en un espai dedicat als mecenes. Samarreta amb un nou disseny de La Flor de Maig creat per a aquesta nova etapa, te l'enviarem per correu a territori nacional.

> 00 Co-financiers

Contributing € 30

Agraïment + Totebag La Flor de Maig + Samarreta La Flor de Maig

El teu nom apareixerà al nostre web en un espai dedicat als mecenes. Samarreta i totebag amb un nou disseny de La Flor de Maig creat per a aquesta nova etapa.

> 13 Co-financiers

Contributing € 30

Agraïment + dinar per a dues persones a Calamarga

El teu nom apareixerà al nostre web en un espai dedicat als mecenes. Dinar per a dues persones de dimarts a divendres al restaurant Calamarga del Poblenou.

> 01 Co-financiers

Contributing € 30

Agraïment + caixa de 12 cerveses artesanes de 33cl Barra (Rubí)

El teu nom apareixerà al nostre web en un espai dedicat als mecenes. Una caixa amb dotze cerveses artesanes de 33cl Barra (Rubí) de L'Octubre, Casal Independentista del Poblenou.

> 05 Co-financiers

Contributing € 30

Agraïment + Samarreta OACU + Llibre "Barrios corsarios"

El teu nom apareixerà al nostre web en un espai dedicat als mecenes. Samarreta de l'Observatori d'Antropologia del Conflicte Urbà. Llibre "Barrios corsarios" de Giuseppe Aricó, José A. Mansilla i Marco Luca Stanchieri (Coord.); memòria històrica, lluites urbanes i canvi social als marges de la ciutat neoliberal.

> 01 Co-financiers

Contributing € 30

Agraïment + Samarreta disseny La Flor de Maig (enviament internacional)

El teu nom apareixerà al nostre web en un espai dedicat als mecenes. Samarreta amb un nou disseny de La Flor de Maig creat per a aquesta nova etapa, te l'enviarem per correu a territori internacional.

> 00 Co-financiers

Contributing € 30

Agraïment + Totebag disseny La Flor de Maig (enviament internacional)

El teu nom apareixerà al nostre web en un espai dedicat als mecenes. Totebag amb un nou disseny de La Flor de Maig creat per a aquesta nova etapa, te l'enviarem per correu a territori internacional.

> 00 Co-financiers

Contributing € 35

Agraïment + Llibre "Un barri fet a cops de cooperació. El cooperativisme obrer a Poblenou"

El teu nom apareixerà al nostre web en un espai dedicat als mecenes. Llibre "Un barri fet a cops de cooperació. El cooperativisme obrer a Poblenou" de La Ciutat Invisible en col·laboració amb l'Arxiu Històric del Poblenou.

> 03 Co-financiers

Contributing € 35

Agraïment + Totebag La Flor de Maig + Samarreta La Flor de Maig (enviament nacional)

El teu nom apareixerà al nostre web en un espai dedicat als mecenes. Samarreta i totebag amb un nou disseny de La Flor de Maig creat per a aquesta nova etapa, te l'enviarem per correu a territori nacional.

> 02 Co-financiers

Contributing € 40

Agraïment + 2 entrades per l'obra de teatre "Una lluita constant"

El teu nom apareixerà al nostre web en un espai dedicat als mecenes. Dues entrades per l'obra de teatre "Una lluita constant" de la Ruta 40 i Carlota Subirós, a la sala Beckett. Caldrà fer reserva prèvia i estarà subjecte a la disponibilitat, l'obra estarà en cartell del 15/11 al 8/12. L’activisme polític és el tema escollit pel projecte de recerca i creació escènica de La Ruta 40, companyia resident de la Sala Beckett la temporada 2018/19 i la directora d’escena Carlota Subirós. Proposen un espectacle que vol investigar diverses èpoques històriques buscant moments significatius de discussió col·lectiva en la lluita per transformar el món.

> 06 Co-financiers

Contributing € 40

Agraïment + Totebag La Flor de Maig + Samarreta La Flor de Maig (enviament internacional)

El teu nom apareixerà al nostre web en un espai dedicat als mecenes. Samarreta i totebag amb un nou disseny de La Flor de Maig creat per a aquesta nova etapa, te l'enviarem per correu a territori internacional.

> 04 Co-financiers

Contributing € 50

Agraïment + Carnet de sòcia/soci La Flor de Maig

El teu nom apareixerà al nostre web en un espai dedicat als mecenes. Carnet de sòcia/soci de La Flor de Maig durant un any. Per què és important fer-se sòcia? Fer-se sòcia et vincula de forma més directa amb el projecte, et dóna dret a participar en totes les decisions que afectin el projecte i és una forma de participar econòmicament del projecte tot garantint la seva independència i autonomia. Què implica ser sòcia de l’Ateneu Flor de Maig? Totes les persones sòcies són convocades a les Assemblees Generals del projecte (3 d’ordinàries més les extraordinàries que puguin sorgir), són informades setmana rera setmana de les activitats que hi tenen lloc i poden demanar l’espai per realitzar-hi noves activitats. Totes les persones que utilitzen de forma regular l’Ateneu han de ser sòcies del projecte, ja que és la manera de canalitzar la participació i el repartiment de les tasques de gestió que implica el mateix. Totes les persones que es sentin properes a aquest projecte i vulguin mostrar el seu recolzament, fer-se sòcia és una de les millors opcions! Com més sòcies siguem, més fort i més impacte transformador tindrà el projecte!

> 25 Co-financiers

Contributing € 50

Agraïment + Xerrada "Ciutat i conflicte. Turisme, espai públic i moviments socials"

El teu nom apareixerà al nostre web en un espai dedicat als mecenes. L'Observatori d'Antropologia del Conflicte Urbà ofereix una xerrada de dues hores sobre "Ciutat i conflicte. Turisme, espai públic i moviments socials" dirigida a qualsevol ateneu, casal o centre social.

> 01 Co-financiers

Contributing € 100

Agraïment + Actuació de la Coral de Dones de La Flor de Maig

El teu nom apareixerà al nostre web en un espai dedicat als mecenes. Vols que la Coral de Dones de La Flor de Maig actuï al teu ateneu, casal, centre social? Amb aquesta recompensa podreu gaudir de les seves veus! S'haurà de concretar data i disponibilitat.

> 02 Co-financiers

About this project

L’Ateneu popular La Flor de Maig torna a obrir les seves portes al Poblenou. Ajuda’ns a omplir-lo de vida!
Needs Task Minimum Optimum
Comunicació i difusió
Dotar-nos de noves eines comunicatives (nova pàgina web, materials disseny gràfic, fotografies i vídeo de La Flor de Maig) i realització de la campanya per impulsar l'Espai Social de La Flor de Maig amb l'objectiu de fer arribar el projecte a totes les veïnes del barri.
€ 2.000
Comissió 1ª ronda
Comissió goteo 4 % + Comissió bancària 0.8 %
€ 250
Comissió 2ª ronda
Comissió goteo 4 % + Comissió bancària 0.8 %
€ 250
Needs Infrastructure Minimum Optimum
Material i infraestructura per la reobertura de l’espai
Mobles i materials per iniciar les activitats previstes i omplir de vida l'espai de nou, després de l'any en què ha estat tancat a causa de la realització d'obres per deficiències arquitectòniques estructurals.
€ 1.000
Material i infraestructura per la reobertura de l’espai
Mobles i materials per iniciar les activitats previstes i omplir de vida l'espai de nou, després de l'any en què ha estat tancat a causa de la realització d'obres per deficiències arquitectòniques estructurals.
€ 2.000
Needs Material Minimum Optimum
Despeses vinculades a les recompenses
El cost assumit per La Flor de Maig per poder proveir els serveis vinculats a les recompenses (missatgera, producció materials, pagament proveïdors).
€ 750
Despeses vinculades a les recompenses
El cost assumit per La Flor de Maig per poder proveir els serveis vinculats a les recompenses (missatgera, producció materials, pagament proveïdors).
€ 750
Total € 4.000 € 7.000
Necessary
Supplemental

General information

La Flor de Maig reobre les seves portes gràcies a la persistència de les veïnes del Poblenou que durant anys han reivindicat aquest espai per al barri, retornant el sentit cooperativista i transformador de la seva fundació.

Les veïnes del Poblenou tornem a obrir La Flor de Maig, després del seu tancament forçat fa gairebé tres anys, per tornar a donar vida a l’Ateneu Popular del barri. Un espai autogestionat que donarà refugi a les entitats socials i culturals poblenovines que treballen per mantenir viu un barri ofegat per la gentrificació i la massificació turística. La Flor de Maig treballa per la transformació social i acull entitats que treballen per la sobirania alimentària, pel feminisme, per la cultura popular, pel cooperativisme i pel repartiment del treball i la riquesa. Engegar de nou l’Ateneu i totes les seves activitats requereix de recursos i finançament i per aquest motiu us emplacem a col·laborar en aquest projecte.

La Flor de Maig és del barri!

Quan vam tirar aquella tàpia de 6 metres un 20 d'octubre de 2012 per obrir les portes de la Flor, poc esperàvem arribar fins aquí. Eren temps post-15M i prop de 300 veïnes i veïns havíem fet un cercavila, carregats de somnis, per dur-los dins d'aquelles parets antigues. "La Flor de Maig, és del barri! " cridaven veus de totes les edats, procedències i sensibilitats. Amb la força del teixit associatiu del barri i el suport de moviments socials de tota la ciutat, estàvem decidits a recuperar aquell edifici. La plataforma “Recuperem la Flor de Maig” portàvem mesos planificant aquell moment. I de sobte, l'emoció es va apoderar de nosaltres: érem dins. A partir d'aquí va començar un periple judicial pel qual varis de nosaltres vam passar pels jutjats i vam iniciar diverses campanyes de denúncia, entre elles un Judici popular contra la propietat il·legítima, un Referèndum sobre la recuperació de la Flor o una campanya per denunciar l’expropiació franquista del patrimoni popular i històric del Poblenou. La mobilització sostinguda va ser la clau per resistir i recuperar definitivament l’espai, a partir de la compra de l’edifici per part de l’Ajuntament. Era l’inici d’un projecte veïnal autogestionat i intergeneracional que ha suposat un abans i un després en la història del barri, no només per ser un lloc de referència de tot tipus d’activitats i projectes sinó per la capacitat de crear comunitat i una identitat col·lectiva oberta, integradora i transformadora.

Però la Flor ve de molt més lluny. I sense tot el bagatge anterior el projecte iniciat el 2012 no hagués sigut possible. Va ser creada el 1890 per 16 obrers del Poblenou com a cooperativa de consum, i més tard de producció, creixent fins a ser una de les més importants de Catalunya. Va ser la primera cooperativa en admetre les dones com a sòcies de ple dret, i va ser un nucli d’aprenentatges col·lectius, d’auxili a la vellesa i als aturats, de cant coral, esperanto, sindicalisme i en general de difusió d’uns valors compromesos amb la justícia social. El seu creixement la va portar a tenir fins a 7 sucursals a tot Barcelona i una granja a Cerdanyola, tot i que la seu central sempre va ser l’edifici on avui ens trobem, una obra modernista construïda el 1896 i en procés de catalogació com a Bé Cultural d’Interès Local. Amb l’alçament feixista de 1936 la Cooperativa va quedar pràcticament desestructurada i va ser malvenuda a l’alcalde franquista de Granollers, fins a ser liquidada i dissolta. Més tard, durant la transició, el moviment veïnal del Poblenou va voler recuperar l’edifici amb l’objectiu de fer-hi un Ateneu Popular. Un cop l’Ajuntament el va llogar es va convertir en un espai ple de vida, sent la seu de múltiples iniciatives i l’espai on van nàixer diferents entitats, esdevenint un referent en educació i cultura popular, associacionisme, pensament crític o creació artística. Quan l’Ajuntament, en plena política de retallades, va decidir clausurar l’espai a principis del 2012 no sabia que un barri viu, combatiu i amb memòria històrica com el Poblenou no es deixaria arravatar un espai simbòlic com la Flor de Maig.

Després del tancament de l’edifici per deficiències arquitectòniques estructurals que portàvem anys denunciant, l’Ajuntament va decidir iniciar les obres a les que s’havia compromès. Aquesta reforma no només ha millorat l’estructura de l’edifici, per fer-lo més segur, sinó que també vam obrir negociacions per decidir com volíem que fos l’espai que utilitzàvem.

Recompenses

Main features and goals of the crowdfunding campaign

El projecte de La Flor de Maig

Les obres que s’han realitzat a l’interior han modernitzat completament l’edifici i amb aquesta renovació també ens hem decidit a donar un salt endavant amb el projecte, consolidar-lo i fer-lo créixer, per seguir treballant pels objectius que ens vam marcar aquell 20 d’octubre de 2012 al entrar a l’edifici:

 • Generar una propietat col·lectiva i no especulativa
 • Estendre els valors cooperatius
 • Practicar una organització horitzontal i assembleària
 • Donar resposta a les necessitats no satisfetes en la societat capitalista actual
 • Contribuir a la recuperació de la memòria històrica
 • Esdevenir un espai de trobada i enriquiment per les entitats i col·lectius del barri i la ciutat i facilitar el naixement de noves entitats

Why this is important

Per fer realitat el projecte autogestionat de La Flor de Maig és imprescindible la implicació de tots i totes. Fem una crida a les veïnes del Poblenou però també a totes aquelles persones que, siguin o no del barri, creuen en el canvi de paradigma i en el trencament de les dinàmiques capitalistes que arrosseguen els barris de la ciutat de Barcelona.

Per una Flor de Maig de totes, ahir, avui, demà i sempre!

Team and experience

Les entitats i la seva tasca

La Filadora Assemblea Feminista de Poblenou. Som un col·lectiu de dones, lesbianes, trans i bisexuals del barri. És un espai de cures i segur on compartir experiències i fer front als actuals sistemes d’opressió heteropatriarcal i capitalista, així com altres eixos d’opressió que poden patir les dones (feixisme, racisme, classisme..).

Coral de dones de la Flor de Maig Som un grup de dones diverses, solidàries, valentes, empoderades, generoses, revolucionàries, somiadores, lluitadores i feministes que hem triat cantar plegades per reivindicar i celebrar. Va ser d’aquesta manera com, fa més de 5 anys, vam crear La Coral de dones de la Flor de Maig, amb l'objectiu de gaudir d’una bona estona cantant, i fer del cant la nostra eina màgica i transformadora.
Apostem pel suport mutu i la sororitat com a motor de nostre món i ho practiquem mentre teixim la nostra xarxa a ritme de cançons, per que si no podem cantar, no es la nostra revolució!

Arran del Poblenou
Arran del Poblenou (l’antiga Assemblea de Joves del Poblenou) som un col·lectiu juvenil i de base que sorgeix amb l’ambició de ser l’òrgan canalitzador de les demandes del jovent del barri. La nostra tasca com a Assemblea de Joves del barri és la de pensar, debatre, qüestionar i actuar per tal de construir una resposta crítica davant les diferents problemàtiques que patim en tant que joves, estudiants, treballadores i veïnes.

Els Horts -- La Huerta de La Vanguardia L’hort indignat del Poblenou és un espai lliure, autogestionat i comunitari, on les decisions es prenen de manera assembleària. Es tracta d’un espai de lliure accés, un punt de trobada de totes les veïnes del barri i un espai de lliure creació. Només demanem que el lloc es tracti amb respecte i sentit comú i que no es causi cap molèstia a cap veí i veïna i no acceptem en cap cas comportaments homòfobs, xenòfobs, racistes ni masclistes.

Els fumats -- FMTs Associació Cultural Som una Associació Cultural del Poblenou: el principal objectiu és enfortir el teixit social i la identitat del barri a través d’iniciatives socio-culturals.

Cooperativa La Unió: Som una cooperativa de consumidores i productores ecològiques.

Observatori d’Antropologia del Conflicte Urbà: L'Observatori d’Antropologia del Conflicte Urbà (OACU) és un col·lectiu d'investigadors socials que es dedica a la investigació i a la formació, amb especial èmfasi a l'estudi de la ciutat i un dels seus elements constitutius: el conflicte. Integrat per investigadors i professionals independents o pertanyents a diversos centres d'investigació internacionals, l'OACU té com a principal repte activar i promoure l'estudi de la ciutat fent dialogar les diferents perspectives de l'antropologia urbana.

Coordinadora de cooperatives de consum: coordinadora de cooperatives de consum del Poblenou

Agraïments

Agraïm als diferents col·lectius, cooperatives, entitats i projectes que col·laboren amb les recompenses d'aquest crowdfunding, posant també el seu gra de sorra per fer créixer la Flor!

Festival Say it Loud
Sala Beckett. Obrador Internacional de Dramatúrgia
La Ciutat Invisible
Celler El Vinyet del Poblenou
Taula Eix Pere IV
L'Octubre, Casal Independentista del Poblenou
El Restaurant Calamarga
Centre Moral i Cultural del Poblenou

Social commitment

Sustainable Development Goals

 • Industry, Innovation and Infrastructure

  Investments in infrastructure are crucial to achieving sustainable development.

 • Sustainable Cities and Communities

  There needs to be a future in which cities provide opportunities for all, with access to basic services, energy, housing, transportation and more.

 • Responsible Production and Consumption

  Responsible Production and Consumption

 • Peace, Justice and Strong Institutions

  Access to justice for all, and building effective, accountable institutions at all levels.