"Placando Barreras, rugby para todas"

Header image
Watch video
Finished 23 / 02 / 2023
Funded!
Received
€ 1.010
Minimum
€ 300
Optimum
€ 1.641
28 Co-financiers
Channel
 • Contributing € 5

  Agraïment

  Agraïment a stories del nostre perfil d'instagram

  > 03 Co-financiers
 • Contributing € 10

  Agraïment de mecenes

  Agraïment a la nova pàgina web (en construcció) com a petit mecenes del projecte Placant Barreres.

  > 07 Co-financiers
 • Contributing € 20

  Làmina + enganxina rugbier

  Làmina i adhesiu rugbiers dissenyats per @nuezdisign
  Agraïment a la pàgina web com a petit mecenes del projecte Placant Barreres

  > 05 Co-financiers
 • Contributing € 30

  Tote Bag

  Tote Bag rugbier dissenyada per @nuezdisign
  Agraïment a la nova pàgina web (en construcció) com a petit mecenes del projecte Placant Barreres.

  > 04 Co-financiers
 • Contributing € 50

  Làmina + Tote Bag rugbier

  Lamina + Tote Bag rugbier
  Agraïment a la nova pàgina web (en construcció) com a petit mecenes del projecte Placant Barreres.

  > 02 Co-financiers
 • Contributing € 80

  Samarreta + làmina + adhesiu

  Samarreta Placant Barreres, làmina i adhesius rugbiers dissenyades per @nuezdisign
  Agraïment a la nova pàgina web (en construcció) com a petit mecenes del projecte Placant Barreres.

  > 01 Co-financiers
 • Contributing € 110

  Lot complet

  Samarreta Placant Barreres, Tote Bag, làmina i adhesius dissenyats per @nuezdisign
  Agraïment a la nova pàgina web (en construcció) com a petit mecenes del projecte Placant Barreres.

  > 01 Co-financiers

About this project

Rugby social i accesible.

Needs Task Minimum Optimum
Fitxa Federativa
Cost de la fitxa deferativa en categories sub16 i sub14 de la Federació Catalana de Rugbi: 110€ per persona. Cost aproximat de la revisió mèdica per persona: 30€
€ 300
Needs Material Minimum Optimum
Material esportiu
Cinturons rugbi flag offload: 8'99 x 6= 53'94 Bucal rugbi talla M offload: 3'99 x 12=47'88 Bota multitac Kipsta: 9'99 x 12=119'12 Berenar/Tercer Temps: 10 x 12= 120 TOTAL: 340'94
€ 341
Fitxa federativa
Cost de la fitxa deferativa en categories sub16 i sub14 de la Federació Catalana de Rugbi: 110€ per persona. Cost aproximat de la revisió mèdica per persona: 30€ Cost equipació joves Placant Barreres: 7x30=210
€ 1.000
Total € 300 € 1.641
Necessary
Supplemental

General information

Som una Associació sense ànim de lucre que treballem amb joves amb risc d'exclusió social a través del rugbi hàbits saludables, alimentaris, esportius i higiènics, així com les habilitats socials i la comunicació entre iguals. En aquest projectes oferim vuit sessions de rugbi gratuïtes, donant la possibilitat de formar part d´un equip de rugbi federat, on l´equip assumeix les mensualitats de la persona derivada de Placant Barreres. Oferim acompanyament en la introducció a l'equip i la permanència en aquest.
Perquè ningú es quedi sense jugar a rugbi per diners, iniciem la campanya de Goteo per poder finançar les fitxes federatives que oscil·len entre els 80 i els 110€ per persona.

Main features and goals of the crowdfunding campaign

Aquest projecte està encaminat a cobrir tres grans eixos d'acció: (1) la participació del Sabadell Rugby Club (2) la participació de serveis socials i el departament de joventut de l'Ajuntament de Sabadell (3) la participació de la joventut de la ciutat a un projecte d'inclusió social mitjançant el rugbi.

Objectius Generals:

 • Promoure el rugbi com a eina d'inclusió per als joves en risc d'exclusió social
 • Crear un projecte referencial per a l'Ajuntament com a eina d'inclusió per a la joventut de Sabadell

Especifics

 • Fomentar la practiva de portiva entre les/els joves en risc d'exlució social
 • Promoure l'esport com a forma de lleure alternatiu
 • Generar hàbits d'higiene i salut
 • Potenciar els processos de sociabilització
 • Crear un sentiment de pertinença al grup
 • Oferir un espai relacional
 • Potenciar l'autoestima i la confiança en una mateixa
 • Facilitar eines per canalitzar els diferents estats d'ànim com la ràbia, la ira o la frustació
 • Educar en els valors propis del rugbi; integritat, passió, solidaritat, disciplina i respecte
 • Conèixer i comprendre les regles bàsiques del rugbi
 • Facilitar la pràctica del rugbi i la possibilitat de poder jugar en competició oficial de la Federació Catalana de Rugbi
 • Dotar d'una mirada social el Sabadell Rugby Club

Why this is important

Molina (2010) recorre a articles de Martens i Daley per alertar dels perills que poden esdevenir de l'esport en joves. Fa referència al caràcter “deseducatiu” que pot aparèixer, no només pel fet que joves aprenguin lliçons distorsionades sobre l'esport i l'exercici, sinó també pel fet que algunes joves puguin percebre només l'esport per a aquelles que tenen més talent i millors condicions per a la pràctica esportiva. Es dóna el cas, però, que el caràcter dintegració del rugbi trenca barreres. A l'Estat Espanyol, noies i nois practiquen el rugbi al mateix equip, ja que es tracta de categories de caràcter formatiu. Així, els equips de sub16 a baix no es diferencia els infants per sexe. En una etapa on l'acceptació del propi cos és complicada, on totes les xiques i tots els xics volen ser considerats i acceptats, el rugbi trenca amb els estereotips de la societat, ja que no es discrimina per físic: en un mateix equip, les jugadores desenvolupen diferents rols, amb les seves característiques determinades, amb cossos més preparats per rebre placatges, i altres per esquivar-los corrent per la banda...
L'homogeneïtat dels cossos desapareix, a favor de la diferència. En un equip es valora tant aquella persona més robusta i forta com la més prima i àgil. La conseqüència lògica? La millora de l'autoestima i de l'autoconcepte, bàsic per a la construcció de la identitat pròpia i per establir vincles i relacions socials per a una integració social amb èxit.

Seguint en aquesta línia discursiva, les lleis i normatives del rugbi ofereixen la possibilitat que tota mena de jugadores amb diferents físics, habilitats, gèneres i edats disposin de la possibilitat de participar-hi. Aquest factor que tota persona del món del rugbi defensa a capa i espasa és una gran carta de presentació per al tractament de la inclusió social. El requisit indispensable, per a totes les persones que el practiquen, és el coneixement de les lleis de joc i del seu esperit de respecte per companyes, contrincants (no rivals), àrbitre, entrenadores i tota persona relacionada.
Mitjançant la disciplina, el treball en equip, el control corporal i mental, i el respecte (inherent a l'esperit del joc i el seu context), es generen situacions educatives ideals per treballar en contextos d'exclusió social, especialment en joves. Aquesta afirmació respon a la capacitat que té per influir a l'àmbit educatiu, treballant en la promoció de salut, fomentant hàbits alimentaris, generant valors utilitaris i morals, afavorint la canalització de l'agressivitat, fomentant un lleure saludable i generant xarxes facilitadores de la inclusió social.
És tanta la capacitat inclusiva del rugbi que, actualment, hi ha molts projectes socials destinats a generar un espai de desenvolupament integral (psicològic, social i físic) per a joves en diferents contextos d'exclusió, des d'aquells que viuen en zones socialment i econòmicament més degradades, altres que es troben en situacions de privació de llibertat, o també amb persones amb diversitat funcional psicològica o motriu.
El projecte s'adreça a joves d'entre 12 i 17 anys en risc d'exclusió social de la ciutat de Sabadell, Catalunya.

Team and experience

"Placant Barreres: Rugby per a totes" va néixer inicialment com un projecte anomenat "Placant Barreras" el gener del 2019, amb l'objectiu de donar a joves en contextos d'exclusió per diferents motius (econòmics, socials, educatius) la possibilitat de gaudir del rugbi, alhora que aprenien valors fonamentals per desenvolupar-se com a ciutadanes de ple dret.
Per impulsar aquest projecte ha estat cabdal la implicació tant del Sabadell Rugby Club, oferint un lloc on les joves puguin gaudir d'aquest esport amb igualtat, com les tècniques de Drets Socials i Joventut de l'Ajuntament de Sabadell, derivant joves en risc al projecte amb el convenciment que els seria beneficiós per al seu desenvolupament com a persones, donant suport econòmic a les joves becades i fent conèixer als espais joves de la ciutat l'existència d'aquesta oportunitat que se'ls brinda de forma totalment gratuïta.
"Placant Barreras" és un projecte educatiu de caire social en què el rugbi serveix com a eina de foment de valors en col·lectius amb risc d'exclusió.
Es tracta d‟un projecte amb una tasca integradora, preventiva i educativa adreçat a joves de 12 a 21 anys en risc d‟exclusió social de la ciutat de Sabadell.
Inicialment el projecte començava amb tallers d'introducció al rugbi, on trimestralment es canviava de barri per fer arribar aquesta oportunitat a altres joves de la ciutat.
Els tallers comptaven amb un màxim de 20 joves, que posteriorment tenien la possibilitat de passar a jugar amb l'escola de rugbi del Sabadell Rugby Club o al seu equip sènior de manera totalment gratuïta.
Des del gener del 2019 fins a l'actualitat 4 joves han pogut gaudir de la competició a la lliga federada del rugbi: 2 noies han tingut la possibilitat de jugar amb el sènior femení del Sabadell Rugby Club, i 2 nois han tingut la possibilitat de jugar amb l'equip s18 masculí del Sant Cugat (un dels clubs més importants del rugbi estatal) i posteriorment amb el sènior masculí del Sabadell Rugby Club.
No només cal destacar aquesta branca més purament esportiva, sinó que també cal destacar la part educativa, ja que tots 4 han guanyat en autoestima, fet que directament ha repercutit positivament en els seus resultats acadèmics.
També 3 menors no acompanyats que participaven dels tallers d'introducció al rugbi han estat entrenant amb l'equip sènior masculí, fins que majoritàriament han canviat de recurs i de ciutat.
D'altra banda, desenes de joves, noies i nois, han gaudit dels tallers de rugbi i si no han seguit amb l'escola ha estat per la dificultat de desplaçar-se a Sant Cugat del Vallès per entrenar-se amb les categories s18 (ja que fins ara el Sabadell Rugby Club no tenia escola a la ciutat), o pel trencament del ritme en sec a causa de la parada de la COVID19, just quan el projecte gaudia de més salut amb el taller que es feia al barri de Can Puiggener. Aquest fet ha suposat un trencament a l'enllaç i en la capacitat del propi projecte per superar traves que en altres moments no haguessin estat tant definitives, com per exemple la dificultat per aconseguir espais adequats per desenvolupar les sessions del projecte.
L'equip de Placant, el formem professionals de l'àmbit social que alhora som entrenadores amb til·lació pròpia de la FER. La nostra experiència en l'àmbit social és àmplia i des dels inicis, el projecte està supervisat per un educador social, i executat per un Integradora Social que alhora són jugadors de rugbi en actiu. Aquest darrer any ens hem constituït com a Associació sense ànim de lucre i augmentat la nostra plantilla; afegint un segon entrenador, una dissenyadora gràfica i una directora administrativa, totes jugadores de rugbi en actiu també. Des del començament del projecte comptem amb la col·laboració de Serveis Socials de Sabadell que ofereix la possibilitat de becar la fitxa federativa a les famílies que ho necessitin, ja que de moment no tenim activitat econòmica pròpia. També comptem amb la col·laboració de l'Ajuntament per disposar de camps de futbol per poder impartir l'activitat.

Social commitment

Sustainable Development Goals

 • Good Health and Well-Being

  Ensuring healthy lives and promoting the well-being for all at all ages is essential to sustainable development.

 • Gender Equality

  Gender equality is not only a fundamental human right, but a necessary foundation for a peaceful, prosperous and sustainable world.

 • Reduced Inequalities

  To reduce inequalities, policies should be universal in principle, paying attention to the needs of disadvantaged and marginalized populations.